När det är dags att lansera er nya Golfinity-hemsida behöver man peka om domännamnet, om ni vill använda samma domännamn som ni har på er gamla hemsida.

Det man då behöver göra är att logga in i den så kallade DNS-servern (Domain Name System) som er domän använder. Er DNS kan finnas exempelvis hos One.com, Loopia eller hos ert lokala webbhotell. Det är bra om man i god tid innan lanseringen ser över sina inloggningsuppgifter till DNS:en så att man har allt redo när det är dags att lansera den nya hemsidan.

När man gör en ompekning kan det ta olika lång tid för ändringen att slå igenom hos besökarna till hemsida. Det beror på att namnuppslagningen cachas på olika nivåer. Hur länge cachningen ska hållas beror bland annat på vilken så kallad TTL (Time To Live) som är inställd för domännamnet. Det brukar variera mellan 1 dygn till 10 minuter (anges i sekunder i DNS:en). För att snabba på ompekningen kan man några dagar innan lanserignen sänka TTL:en till så kort tid som möjligt, vilket är vanligtvis 1-10 minuter.

När det sedan är dags för lansering och ompekning loggar man in i DNS:en och ändrar där på det IP-nummer eller servernamn som är angivet. När det gäller Golfinity så är det ett IP-nummer som ska användas, och därför är det en så kallad A-pekning som ska göras (Inte CNAME).

Vilket IP-nummer som ska anges för just er hemsida får ni från oss på dizparc.

Så här ser det ut i Loopias DNS-kontrollpanel när man ska peka om en domän (eller bara sänka TTL:en).

Vill ni ha hjälp med ompekningen? Kontakta vår support och ha inloggningsuppgifterna till DNS:en redo.

Vill du lära dig mer om vad DNS är och hur det fungerar? Läs mer på denna länk: https://internetstiftelsen.se/guide/dns-internets-vagvisare/sa-fungerar-dns/.